Dýňovo-rybízové chutney
Rybízová marmeláda nebo šťáva je klasika. Chtěla jsem zkusit něco nového, dosud nepoznaného :-) A tak dle momentální inspirace vzniklo dýňovo- rybízové chutney.
POUŽILA JSEM
- menší dýně hokkaido
- 560 gramů červeného rybízu
- hrst sušeného ovoce (švestky, brusinky, hrozinky)
- 2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 100 ml hnědého cukru
- 100 ml bílého vinného octa
- kousek zázvoru
- kousek skořice
- hvězdička badyánu
- 5 kuliček pepře
- 4 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
- sůl
POSTUP
Odštavnila jsem 2/3 rybízu a šťávu propasírovala přes sítko do hrnce. Přidala zbývající 1/3 třetinu rybízu, dýni pokrájenou na kostky (bez semenné dužniny), sušené ovoce, cibuli pokrájenou na klínky, drcený česnek a koření. Vše jsem zalila 100 ml vinného octa,přisypala 100 ml cukru a 1 lžičku soli. Směs jsem přivedla k varu, přesunula na nejmenší plotýnku, snížila plamen na minimum a nechala chutney zvolna probublávat po dobu asi dvou hodin. Občas jsem zamíchala a hlídala, zda se nepřipaluje. Aby se chutě propojily a v chutney nezůstaly větší kousky dýně, lehce jsem směs projela tyčovým mixérem ( doporučuji předtím vyndat skořici). Po ochutnání jsem přisypala další 3 lžíce cukru, dosolila a ještě krátce povařila. Výsledné dochucení záleží na vašich konkrétních preferencích. Ještě horké chutney jsem naplnila do skleniček a ihned zavřela. Z výchozího množství surovin jsem získala dvě menší skleničky.