Dýňovo-rybízové chutney

Rybízová marmeláda nebo šťáva je klasika. Chtěla jsem zkusit něco nového, dosud nepoznaného :-) A tak dle momentální inspirace vzniklo dýňovo- rybízové chutney. 

POUŽILA JSEM

  • menší dýně hokkaido 
  • 560 gramů červeného rybízu
  • hrst sušeného ovoce         (švestky, brusinky, hrozinky)
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 ml hnědého cukru
  • 100 ml bílého vinného octa
  • kousek zázvoru
  • kousek skořice
  • hvězdička badyánu
  • 5 kuliček pepře
  • 4 hřebíčky
  • 3 kuličky nového koření
  • sůl

POSTUP

Odštavnila jsem 2/3 rybízu a šťávu propasírovala přes sítko do hrnce. Přidala zbývající 1/3 třetinu rybízu, dýni pokrájenou na kostky (bez semenné dužniny), sušené ovoce, cibuli pokrájenou na klínky, drcený česnek a koření. Vše jsem zalila 100 ml vinného octa,přisypala 100 ml cukru a 1 lžičku soli. Směs jsem přivedla k varu, přesunula na nejmenší plotýnku, snížila plamen na minimum a nechala chutney zvolna probublávat po dobu asi dvou hodin. Občas jsem zamíchala a hlídala, zda se nepřipaluje. Aby se chutě propojily a v chutney nezůstaly větší kousky dýně, lehce jsem směs projela tyčovým mixérem ( doporučuji předtím vyndat skořici). Po ochutnání jsem přisypala další 3 lžíce cukru, dosolila a ještě krátce povařila. Výsledné dochucení záleží na vašich konkrétních preferencích. Ještě horké chutney jsem naplnila do skleniček a ihned zavřela. Z výchozího množství surovin jsem získala dvě menší skleničky.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky